How to Prepare Delicious Wantan mee kicap & sup

Wantan mee kicap & sup. Bahan Sayuran Untuk Mee Kicap : Brokoli; Pak choi; Carrot; Celur semua sayur tos letak tepi. This Malaysian wonton noodles (wantan mee) tastes just like the best restaurants and street hawkers. Lagipun dari kecik suka mee kicap²…Nak buat hidangan dia pun senang sangat.

Wantan mee kicap & sup
Hidangkan mee tadi bersama wantan goreng, cili jeruk dan sup wantan.. Mee Wantan adalah mee yang berasal daripada Kaum Cina. Ianya mudah untuk disediakan kerana asasnya adalah mee kicap serta daging. You can cook Wantan mee kicap & sup using 28 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Wantan mee kicap & sup

  1. Prepare of Wantan.
  2. You need of *******.
  3. Prepare of Kulit popia segera(beli kat pasaraya ye).
  4. Prepare 2 of kpg dada ayam dicincang (nak letak isi udang cincang pn ok).
  5. It’s of Setgh labu bawang holand diracik.
  6. Prepare 1 of sdb minyak bawang putih.
  7. Prepare of Sikit karot jg diracik.
  8. Prepare 1 of sdk lada sulah.
  9. Prepare 1 of sdk tepung jagung.
  10. You need 1 of sdk garam.
  11. It’s of Sikit daun bawang diracik halus.
  12. You need of Sup Wantan.
  13. You need of ************.
  14. You need of Bebola ikan.
  15. You need 2 gelas of air(nak byk lbhkan air)*.
  16. You need of Tulang ayam *(lebihan dr dada ayam td).
  17. You need 1 of sdk pati ayam*.
  18. You need 1 of sdk lada sulah*.
  19. Prepare 1 cm of halia dihiris nipis*.
  20. It’s 2 of sdb minyak bwg putih*.
  21. You need of Garam cukup rasa*.
  22. It’s of Mee Kicap.
  23. Prepare of **********.
  24. You need 1 of paket wantan mee(kat pasaraya ada jual).
  25. It’s 4 of sdb kicap pekat.
  26. Prepare 2 of sdb kicap cair/manis.
  27. It’s 2 of sdb sos tiram.
  28. It’s 2 of sdb lada sulah.

Kali ini kami sediakan pada anda resepi mee wantan yang ringkas, sesuai buat mereka yang mengidam untuk memakannya. Resepi ini juga tidak sukar untuk disediakan, sesuai untuk mereka yang amatur. Resipi sedap dan mudah untuk Mee Wantan Lazat. Satu lagi hidangan masyarakat cina tetapi menjadi kesukaan ramai.

Wantan mee kicap & sup step by step

  1. Wantan ******** Gaulkan semua bahan dibwh sampai sebati. Ambil kulit wantan, letakan isi ayam yg dah digaul td ditengah2 kulit wantan. Letakan sedikit air disekeliling kulit wantan & bunjutkan mcm contoh gambar dibwh. Dan lipat segitiga saja pun boleh..
  2. Siap yg bunjut, boleh terus digoreng hingga kekuningan. Angkat & toskan..
  3. SupWantan. *********** Wantan segitiga dikukus 5min dulu. Kemudian, masak semua bahan bertanda * sehingga didih. Masukan pula bebola ikan & wantan yg tlh dikukus td. Didihkan lg sekejap. Tutup api..
  4. Mee kicap. ********** Celur wantan mee dgn air panas sekejap & toskan. Gaulkan dgn kicap pekat, kicap cair/manis, sos tiram & lada sulah. Ketepikan. Hidangkan mee kicap, wantan goreng dgn sup td bersama cili jeruk (jika ada).

Lanjutan dari resepi ladu saya semalam, timbul idea untuk membuat wantan mee. Bezanya semalam saya guna kulit gyoza, untuk hidangan ini saya guna kulit wantan. Hidangkan mee tadi bersama dumpling goreng, cili jeruk, sayur kailan. Dulu masa remaja saya jual mee kicap untuk menampung hidup. a. Mee Wantan. mee wantan (dicelur) minyak bijan; kicap pekat; kicap cair; sos tiram * Campur semua minyak dan kicap tu dalam pingan.